Wie ben ik?

Mijn naam is Jolijn, sinds 2005 actief als dierentolk.

Het begon allemaal toen ik 13 was, en mijn eerste eigen pony kreeg. Wat was ik gelukkig! Tientallen wilde plannen zaten er in mijn hoofd: we zouden toppers worden met springen en daarnaast eindeloze, heerlijk relaxte buitenritten maken.Helaas was de werkelijkheid anders. De pony, een Haflingermerrie genaamd Anneke, was een erg lief dier, maar eentje met een verleden. Ze kon erg stoer en lief zijn, maar op bepaalde momenten ineens heel angstig worden, voornamelijk tijdens het buitenrijden. Ook ging het galopperen op de rechterhand niet zonder problemen: telkens wanneer ik haar hiertoe aanspoorde, ontstond er verzet. Hoewel Haflingers bekend staan om hun eigenwijze en soms zelfs koppige karakter, merkte ik dat er meer aan de hand was.

Via internet kwamen we terecht bij een mevrouw die ‘readings’ met dieren deed: telepatische gesprekken op afstand, via een foto. Zij vertelde dat Anneke in het verleden voor de kar had gelopen. Op enig moment is zij geschrokken van een tractor die hard langsreed, en uit schrik en paniek met kar en al in de sloot beland. Hierbij heeft zij de ribben aan de rechterkant van haar lijf ernstig gekneusd en beschadigd. Dit kwetsuur is nooit behandeld en speelde nog steeds op bij het aanspringen in de rechtergalop. Ook raakte zij in paniek wanneer ze aan de situatie werd herinnerd, bijvoorbeeld tijdens het buitenrijden.

Ik was zeer verbaasd over hoe treffend de uitkomst van dit gesprek was. Zelfs de meest terughoudende familieleden konden er niet omheen dat dit echt vanuit Anneke zelf had moeten komen. Met de informatie uit de reading kon ik veel zorgvuldiger met Anneke omgaan, en haar helpen bij haar angsten. Zo kregen we een hele hechte band. Het telepathisch communiceren liet mij daarna niet los. Wat die mevrouw kon, dat wilde ik ook! Daarom ben ik vervolgens een cursus gaan volgen. Hier ontdekte ik dat ik talent had, en ben ik veel gaan oefenen om me verder te ontwikkelen. Inmiddels zijn we ruim vijftien jaar en honderden consulten verder. Naast de readings geef ik nu ook met veel plezier cursussen en workshops (voor zowel beginnende als gevorderde dierentolken) en schrijf ik columns voor horsemanshiptijdschrift Level Up.