Zayid de Rescue Alpaca – deel II

Zayid woont inmiddels twee maanden bij Alpaca Rescue Nederland omdat hij agressief gedrag vertoont. In het tweede gesprek vraag ik hoe hij zich voelt en of zijn nieuwe plek bevalt. 

Zayid is een aanwezig figuur. Sinds zijn verhuizing leert hij veel nieuwe dingen. Zo mag hij met de andere alpaca’s mee, wandelen op het strand! Als Zayid iets spannend of eng vindt staat hij graag vooraan. Zijn eerste strandwandeling was best eng! Je merkt dat aan Zayid doordat zijn bewegingen onrustiger en wat stokkeriger zijn. Maar terwijl hij deze bewegingen maakt, loopt hij alsnog voorop. Bij nieuwe situaties is hij bezig met wat hij ervan denkt en vindt, niet echt met wat anderen doen. Als je met hem op het strand loopt wandelt hij zo een paar passen bij de anderen vandaan. Alsof hij ze vergeten is en in zijn eentje op het strand loopt.

Zayid vindt zijn rol ten opzichte van andere alpaca’s erg belangrijk. Tegenover Zepp was hij eerst heel dominant, die trekjes heeft hij nog steeds in zich. Maar hij is niet gemeen of vals, dat kwam door de situatie. In de juiste omgeving en met de juiste begeleiding en gezelschap kan Zayid deze karaktertrekken ook gebruiken om juist anderen te leiden of iets te leren. Hij is actief en heeft plezier in dingen doen, hij wordt graag uitgedaagd. Hoe meer hij te doen en te leren krijgt, hoe minder tijd hij heeft om zich vervelend te gaan gedragen. Zayid vindt de plek waar hij nu woont geweldig! Er is zoveel te zien en te ontdekken. Leuk dat er ook andere alpaca’s zijn, zegt hij, maar vooral dat ontdekken is fantastisch. Hij krijgt allemaal nieuwe indrukken en voelt zich daardoor steeds stoerder en sterker worden. Zayid ziet het al helemaal voor zich dat hij de expert, de baas van het terrein is. ‘Volgt u mij maar! Ik laat wel even zien hoe het moet!’ Het is me er eentje.

Zayid zijn huid moet verzorgd worden. Hij heeft een paar kale plekken die ter verzorging ingesmeerd moeten worden, zodat het mooi herstelt en er hopelijk ooit weer wol op groeit. Ik vraag hem hoe je dit het beste kunt aanpakken, zodat er zo min mogelijk strijd ontstaat. Zayid vindt het insmeren oké, maar het is geen hobby van hem. Hij laat me zien dat hij brokjes of iets anders lekkers uit iemands handpalm eet. Tussen de hapjes door wordt hem gevraagd om steeds wat stapjes naar voren te doen. Op zo’n moment zou je de plekken het beste in kunnen smeren, zegt hij. Je hoeft het er niet echt in te wrijven, maar gewoon erop smeren, dat is al genoeg (vindt Zayid althans). Hij meldt ook nog dat je wortels en andere hapjes niet in al te kleine stukjes hoeft te snijden/breken, Zayid vindt het leuk om een beetje te moeten werken voor zijn eten. Zayid doet heel erg zijn best sinds hij naar de Alpaca Rescue verhuisd is. Hij is er in principe tijdelijk, maar het liefst wil hij er blijven!

Benieuwd hoe het Zayid verder vergaat? Lees hier deel III.