Zayid de Rescue Alpaca – deel I

Soms is het raadzaam om met één dier meerdere gesprekken te voeren. Bijvoorbeeld bij verhuizing, dracht, een intensieve trainingsperiode of verandering in de gezinssamenstelling. 

Alpacaruin Zayid wordt opgevangen door Alpaca Rescue Nederland omdat hij agressief gedrag vertoont. Hieronder een korte samenvatting van meerdere gesprekken die in korte tijd hebben plaatsgevonden, om te laten zien hoe Zayid op deze plek vooruit is gegaan.

Zayid I – agressief en ongeduldig

Zayid zit niet lekker in zijn vel. Hij is heel onrustig en ik voel veel spanning. ‘Ik kan mijn draai niet vinden, niks zit lekker, ik voel me ongeduldig en ontevreden!’ zegt hij Misschien ken je wel het gevoel van af een toe een ‘ik-wil-niks’ bui, dat je alleen maar negatief kunt denken en niks goed is. Een beetje hangerig, vervelend en dwars tegelijk. Dit gevoel heeft Zayid. Het liefst wil hij wegrennen en van zich af schoppen. Maar, zegt Zayid, dat keert zich altijd tegen mij!

Hij heeft het gevoel opgesloten te zitten, ondanks dat hij aardig wat bewegingsruimte heeft. Zayid zegt dat hij zich op de plek waar hij woont nergens kan verstoppen. Er is geen grote kudde waar hij zich achter kan verschuilen, geen heuvel, geen bosjes of iets vergelijkbaars. Hij voelt zich kwetsbaar op de plek waar hij nu staat. Het is heel open en bij gevaar kan hij daardoor nergens heen. Als Zayid zou mogen kiezen, zou hij in zijn terrein meerdere plekken hebben waar hij zich kan verstoppen. Een flinke heuvel, wat bosjes, een boom, alles wat de eentonigheid van grasland verbreekt. Dat zal zijn gemoedsrust veel goed doen. Ook al is er niet continu iets om je voor te verbergen, het is gewoon fijn om je geborgen en veilig te voelen!

Het is chaotisch in Zayid’s hoofd. Alles loopt door elkaar: gedachten, gevoelens, beelden. Hij komt opgejaagd en zelfs paniekerig op me over. Soms voelt het als kortsluiting. Dan wil hij het liefst om zich heen bijten en schoppen. Niet zozeer omdat het ‘slachtoffer’ (zijn weidemaatje Zepp) iets verkeerd doet, maar vooral om het gespannen gevoel kwijt te raken. Ik vraag Zayid wat hij van Zepp vindt. ‘Hij is te weinig’, zegt Zayid. Te weinig van alles! Hij is te weinig alpaca’s (want maar ééntje), hij is te weinig bevriend met hem, te weinig beschermend, en te weinig open naar hem. Zayid voelt zich soms genegeerd. ‘Zepp zoekt helemaal geen contact met mij!’ roept hij. Diep van binnen zou Zayid dat wel willen. Maar hij is ook druk en bang en weet dat hij door dit af te reageren op Zepp, geen vrienden met hem wordt.

Benieuwd hoe het Zayid verder vergaat? Lees hier deel II en III.