Toran Z & Lidewij

Lidewij is erg benieuwd naar hoe haar paard zich voelt, en hoe het komt dat hij in juli ineens ‘ontplofte’ terwijl ze opstapte, waardoor ze heel naar ten val is gekomen. Hieronder een stuk uit de reading

Toran omschrijft zichzelf als een paard met een goed karakter maar ook een gebruiksaanwijzing.
Als hij met Lidewij bezig is kan hij ineens totaal als perplex aan de grond genageld staan. Zijn gewicht leunt dan wat naar achteren, het hoofd is laag en hij is helemaal gefocust op iets wat op dat moment ál zijn aandacht vergt. Lidewij reageert daar verschillend op: meestal rustig. Soms ook geïrriteerd: kom op nou! Denkt ze dan. Niet nu! Of zelfs: niet wéér! En op andere momenten moet ze erom lachen. Dat vindt Toran leuk. Qua rijden vindt Toran het fijn dat hij zijn beweging en energie kwijt kan. Hij geeft aan dat hij echt kan genieten als hij zich afzet over een hindernis, of als Lidewij hem diagonaal door de rijbak laat versnellen. Toran is erg perfectionistisch waardoor hij zich vaak aan zichzelf ergert. Dan doet hij met rijden zó zijn best, maar gaat het toch niet helemaal naar zijn zin. Hierdoor bouwt hij spanning in zijn lijf op, die zomaar ineens tot uiting kan komen. Dan kan hij uit het niets ‘ontploffen’ en gaan springen en bokken. Toran is blij met de ruimte die hij heeft, maar geniet ook erg van de gezelligheid op stal. Het liefst staat hij overdag buiten en gaat hij na het werken met Lidewij lekker naar binnen, om daar ook rustig te kunnen eten.

Reactie van Lidewij: Ik ben heel verbaasd over de uitkomst. Grappig dat hij begint over de momenten waarop hij soms ineens stilstaat en hoe ik dan reageer. Ik probeer altijd rustig te blijven maar ja, als hij het tijdens één rondje vier keer doet, dan word ik inderdaad weleens geïrriteerd. Ik wist al dat hij op mij leek maar dat komt in dit gesprek duidelijk naar voren. We zijn allebei perfectionistisch en daaruit ontstaat soms irritatie. Het is heel erg fijn om nu bevestiging te krijgen!