Joris & Christine

Joris is al 19 jaar oud en Christine wil graag weten hoe hij zich (fysiek) voelt. Waar heeft hij pijn en hoeveel last heeft hij daarvan?

Ik word geweldig behandeld! Zegt Joris. Ik mag op alle warme dekentjes en word veel geknuffeld. Over zijn fysieke toestand vertelt hij het volgende. De rechterkant van Joris zijn gezicht valt af en toe ‘uit’. Het gevoel loopt aan de rechterkant van zijn kop van onder zijn oor tot aan zijn kin. Zijn oog zelf doet gelukkig niet mee, het is echt de huid en de spieren eromheen. Zijn kaak kan hij op die momenten ook nog gebruiken, omdat die meelift op de spieren aan de linkerkant. Hij eet wel scheef en verliest daardoor stukken gekauwde brokjes uit zijn mond. Het verlamde gevoel keert regelmatig terug maar trekt ook weer weg, het ‘hapert’. Verder heeft Joris last van zijn nek en schouders, die zijn erg gespannen. Zodra hij zijn evenwicht verliest tijdens het lopen probeert hij dat op te vangen door de spieren in zijn rug en schouders aan te trekken. Dat zorgt ervoor dat hij niet omvalt, maar de spieren voelen zuur en zeer. Als hij ligt is er niets aan de hand en merkt hij er niks van. Daarnaast voelt Joris sinds kort continu een lichte hoofdpijn en duizeligheid. Het is heel licht, vroeger had hij het niet eens genoemd, zegt hij. Tegenwoordig heeft hij echter geaccepteerd dat zijn lijf niet meer zo sterk is als vroeger, en durft hij ook minder grote pijntjes te benoemen.

Joris heeft ook last van zijn achterpoot. Ik vraag Joris hoeveel pijn dat hem precies doet. Op een schaal van 0 tot 10 waarbij 0 pijnvrij is en 10 ondraaglijke pijn geeft hij het een 7. Het is een felle pijn die in scheuten optreedt, geen pijn die continu of zeurend aanwezig is (zoals de hoofdpijn). De pijnscheuten voelt hij helemaal bovenin zijn poot, vlak bij de ruggengraat. Ik heb een plaatje opgezocht van het skelet van een kat, waar hij de pijn voelt zit zijn heupgewricht. Bijna tegen de ruggengraat aan. Het scharnieren van de poot geeft pijn. De pijn wordt minder wanneer hij de spieren eromheen flink aanspant. Hoe harder hij zijn rug omhoog trekt en zijn bekken als het ware naar voren duwt, hoe minder last hij heeft van de pijn bij het scharnieren. Met dit soort trucjes kan hij de pijn verminderen tot een 3.

Reactie Christine: Lieve, oude Joris. Hij heeft een hersenbloeding gehad, wat verklaart waarom zijn gezicht gedeeltelijk verlamd is. Als ik hem brokjes of snoepjes geef verliest hij inderdaad heel veel stukjes, het valt gewoon uit zijn mond. Nu snap ik waarom. Sinds de hersenbloeding loopt Joris erg wankel, hij zigzagt door het huis en de tuin. Om zijn poot te ontlasten trekt hij zijn rug inderdaad heel vreemd bol. Hij mag lekker op zijn warme dekentjes blijven zolang hij dat nog wil, en we zullen hem ontzettend veel knuffels geven!