Donna Bella & Evy

Een maand na aankoop van merrie Donna Bella vermoedt Evy dat haar paard pijn heeft. In de dierenkliniek wordt kissing spine syndroom vastgesteld (tentakels van de ruggewervels die elkaar raken). Evy wil graag weten of Donna Bella pijn heeft en wat ze kunnen doen om haar te helpen.

Donna heeft een vriendelijk karakter en voelt zich het fijnst bij een baasje die haar de ruimte geeft. Het voelt veilig om op een nieuwe plek (zoals hier) eerst op stal en in een kleine paddock of bak te wennen. In haar eentje op het land staan vindt ze nog erg spannend. Donna denkt dan: ‘Jullie laten mij toch niet achter?’ Zodra ze een bekende ziet verdwijnt dat idee gelukkig als sneeuw voor de zon. Het is een groot paard met een klein hartje.
Donna heeft een pijnlijk gevoel tussen haar schouderbladen, bovenaan haar rug. Rijden is niet altijd prettig, met name wanneer haar ruggengraat uit balans komt. Bijvoorbeeld bij het opstappen, doordat je gewicht tijdelijk volledig aan de linkerkant van het paard hangt, wordt haar ruggengraat licht die kant op gebogen. Dat doet pijn, helaas precies op de plek waar het zadel ligt.

Het gele boogje is haar schouderblad, precies daarachter zit de pijn. Het voelt alsof de wervels in de verdrukking zitten. Door ze in te (laten) spuiten ontstaat een verdoofd gevoel, het branderige is eraf, maar de druk blijft. Donna vindt het moeilijk om dit gebied volledig te ontspannen en los te laten. Ze heeft er last van wanneer haar achterhand heen en weer wiegt / wiebelt. Het is dus belangrijk om deze bij het trainen zo stabiel en recht mogelijk te houden.

De pijn straalt door in de richting van haar hals en nek, tot tussen haar oren (groen). Het is een zeurderige pijn, niet altijd aanwezig maar het kan wel een paar uur aanhouden. Donna vindt het moeilijk om haar hals volledig van boven naar beneden te buigen en weer terug. Wanneer haar achterlijf in balans en recht is, kan ze spieren op haar rug gaan ontwikkelen. Die spieren zijn nodig om haar romp te versterken en de pijnlijke plek onder het zadel te ondersteunen. Pas zodra deze twee punten in orde zijn kan Donna iets veranderen in haar hoofd-hals houding.

Reactie Evy: Dank je wel, ik keek zo uit naar de reading, en ik heb er een enorm warm gevoel bij.
Het is zo fijn te kunnen lezen wat Donna denkt en voelt. DANK JE WEL!!!
We hebben ons verdiept in oefeningen vinden die Donna kunnen helpen, vooral ook rekening houdend met wat ze ons heeft meegegeven in het gesprek. We hopen zo ervoor te kunnen zorgen dat ze sterker wordt in haar bewegingen zonder pijn, en dat ze samen met Noor nog mooie dingen kan beleven!